Дренаж на изкуствена трева в градината

Изкуствена трева за тераса BasicPlus

Много собственици на жилища в България, които са се примирили с факта, че по-често има състояние на суша през лятото и които са уморени да гледат кафяви тревни площи през този сезон, заменят тревните си площи от жива трева с пластове от изкуствена трева. Това им помага да пестят вода, да прекарват по-малко време в грижите за двора и винаги да имат зелена, буйна морава, на която децата, домашните любимци и гостите да се наслаждават.

Има обаче някои тънкости, в инсталация на изкуствена трева. Ако я инсталирате върху твърдата повърхност на двора, трябва да се съобразявате с едни фактори, ако я поставяте обаче върху почвата в градината, то тогава има още някои неща, които са от особена важност и които вие като собствениците, вие трябва да знаете.

Предимства на инсталация на изкуствена трева за градина

Първо, не е нужно да отделяте време или да харчите пари, за да премахнете съществуващата тревна площ.

Второ, не нужно да отделяте време или да харчите пари, за да подготвите почвата, преди да инсталирате вашата изкуствена трева.

Докато спестяването на време и пари може да бъде много привлекателно, това наистина са единствените две предимства от инсталирането на нова морава – макар и изкуствена, без да премахвате старата.

Недостатъците от поставянето на изкуствена трева върху истинска трева в градината

Опасност от плевели да пробият слоя изкуствена трева, които ще нарушат целостта на инсталацията.

Вероятно ще имате проблеми с дренажа, ако не подготвите правилно земята под новата си морава.

По-голямата част от вашата стара тревна площ ще умре, след като бъде покрита с фалшива трева, част от нея ще се опита да оцелее и ще намери своя път през подложния материал.

Това ще доведе до неравна повърхност, което може да доведе до повишени опасности от спъване и морава, която е по-малко привлекателна.

Освен ако съществуващата ви морава не е била професионално монтирана с подходяща подготовка на земята – и често дори когато земята е била правилно подготвена – е много вероятно земята вече да е неравна, което означава, че новата ви морава също ще бъде неравна.

Поставянето на синтетична трева върху съществуваща морава просто не позволява няколко важни стъпки, които са неразделна част от целостта и дълголетието на вашата нова тревна изкуствена настилка.

Как се отводнява изкуствена трева?

Изкуствена трева за тераса BasicPlus
Изкуствена трева за тераса BasicPlus

От изнесените дотук данни, на преден план излиза темата за дренаж на изкуствена трева. Как се отводнява направената инсталация и изобщо има ли нужда от дренажна система?

С изкуствена трева няма нужда да се притеснявате за оттичане на водата, изкуствените тревни площи източват водата, сякаш е обикновена трева и дори по-добре в някои случаи. Това не значи, че самата система няма дренажен механизъм под инсталацията, който да върши отлична работа. Такива дренажи се правят заедно с монтирането на тревата. Иначе казано, в зависимост от местоположението на новия изкуствен слой, се вземат адекватни решения за дренаж, при наличие на прекалено голямо количество вода, тя да се оттече правилно без да създава проблеми. 

Когато обаче решите да правите изкуствен тревен слой директно върху градинската почва, тогава трябва много добре да се провери и обмисли нуждата от работеща дренажна система. Тогава се правят междинни участъци с пясък и допълнителна дренажна система, която да не позволи на водата да променя формата на почвата под самата изкуствена трева.

Това изисква майсторско изпълнение и експертиза от страна на хората, които ще направят инсталацията, така че да можете да се ползвате дълго време от изкуствения тревен слой. Що се отнася къде и как ще решите да го поставите, можете да се базирате на тази статия, дали е необходимо това да се направи върху тревата в градината. 

Facebook Comments

Related Post