Индустрията си има нов начин за отопление – инфрачервени системи

Spread the love

Ползите от избора на инфрачервени уреди и системи. Какво ще спечелим, ако се доверим на инфрачервеното отопление?

Инфрачервеното отопление е един от най-старите методи за пренос на топлина и енергия. Чрез използването на най-силния източник на инфрачервени лъчи – Слънцето, хората, още от древни времена са намирали методи за своето отопление и съответно оцеляване. Самите инфрачервени лъчи представляват електромагнитно излъчване, породено от изпускането на фотони или йони при промяна на енергийното им ниво. Много силното затоплящо действие на тези лъчи е в основата на създаването на инфрачервени уреди, панели и системи в наши дни. Човешкото око не може да съзре инфрачервената светлина, защото тя се намира извън обозримия от нас спектър. Тази светлина обаче се абсорбира по перфектен начин от човешката кожа, дрехите или заобикалящите ни предмети.

Инфраред лъчите преминават при контакт с човешкото тяло и по този начин имат загряващ ефект над тъканите и мускулите. Поради тази причина те имат мултифункционално приложение в масажните и козметични процедури, астрономията и фотографията. Инфрачервеното отопление може да бъде захранвано от природен газ, пропан или електричество. В съвременната търговия място намират най-различни по вид и устройство варианти за инфрачервено отопление. Ще ви запознаем по-обстойно с уредите, системите и панелите за инфрачервена енергия, предлагани на българския пазар.

Инфрачервени отоплителни панели

Инфрачервените панели за отопление са един от най-новите хитове в производството на отоплителни тела. Иновативната технология, по която са създадени, чувствително намалява от разходите за електроенергия. Спецификата при разработването им позволява уникален начин на затопляне на стени, врати и мебели, елиминира опасността от поява на мухъл и влага и не предизвиква циркулация на прах във въздуха, както се получава при конвенционалните отоплителни тела. Важно е да се уточни, че инфрачервените панели отопляват директно пода, тавана и стените на помещението, използвайки акумулираната топлина от вещите и мебелите. Отоплителните панели могат да се регулират и с помощта на термостат, който осигурява по-точен контрол на температурата и по-високо ниво на енергийна ефективност. Пъстрата палитра от цветове и  разновидности, в които се предлагат панелите, също ги прави предпочитан избор за отоплителна система. Фирмите-вносители на отоплителни панели могат да ви предложат разнообразие от панели с бяло и черно стъкло, панели тип „огледало”, панели тип „картина”, както и панели с алуминиеви рамки.

Затоплянето на подовата настилка и стените осигурява комфорт на обитателите, като в същото време поддържа необходимите нива на кислород и влага в помещението. В началните дни след пускането в експлоатация на панелите, отоплението на стените и пода ще отнеме известно време, тъй като твърдите и плътни тела се загряват по-бавно, в сравнение с въздуха.

Инфрачервени електрически печки и радиатори

Инфрачервените домакински отоплителни уреди (печки, радиатори, конвектори) се произвеждат по иновативна усъвършенствана технология, спестяваща енергия и с функции за максимално бързо отопление. Повечето лидери на родния пазар за инфрачервена енергия  ориентират продуктите си към широк спектър от приложения. В повечето случаи се наблюдават инфраред уреди, които притежават две функции: охлаждане и затопляне. Отоплителните тела, използващи инфрачервена енергия се произвеждат с допълнителни защити срещу попадане на чужди тела в тях, както и срещу досег с вода или мокри предмети. Инфрачервените печки, радиатори и нагреватели могат да бъдат монтирани на стена или таван и са подходящи както за външно, така и за вътрешно отопление

Съвременният технически напредък е довел до произвеждането и на други уреди, използващи инфрачервените лъчи. Цялата техника, базирана на инфрачервеното лъчение, се вдъхновява от Слънцето и поради този факт е напълно екологично чиста. Сред многообразието от подобен род уреди ще срещнете различни по своето устройство инфрачервени лъчисти нагреватели, халогенни излъчватели, или инфрачервени отоплители

Инфрачервени лъчи

Всичките уреди и системи, които използват инфрачервени лъчи, са с невероятно дълъг живот на своите нагревателни елементи. Повечето от тях имат работна продължителност от порядъка на 5-6 хил. часа.  За да бъдат още по-лесни за употреба и максимално функционални, инфрачервените системи масово се произвеждат с дистанционно управление. Сред многобройните предимства на този метод за отопление е и естетическият му вид, компактният дизайн и възможността за мобилност – лесно монтиране на почти всички места в помещението. За самото включване на уредите също не се изисква професионална помощ – всеки потребител единствено трябва да включи системата в електрическата мрежа.

Инфрачервено отопление за открито – индустриални системи, инфрачервени системи за охлаждане

Инфрачервените печки и системи за  зонално отопление са изключително  подходящи за отопляване на градини, оранжерии, ресторанти, тераси промишлени помещения, барове и всякакви по-трудно отопляеми места. Иновативните технологии са развили тези уреди до нива, в които затоплянето се получава буквално за секунди. Различните степени на защита и рефлекторите от своя страна осигуряват винаги равномерно разпределяне на топлината. Реномираните доставчици на световни марки в България предоставят и комбинирани системи с инфрачервени късовълнови и водно-охладителни технологии. Подобен тип уреди ще ви осигурят максимална продуктивност, независимо от сезона, като в горещите летни дни ще може да се възползвате от перфектно охлаждане, с помощта на водните дюзи, разпръскващи „мъгла”.

Инфрачервените системи за индустриално отопление притежават много висока икономичност на енергията, увеличен топлообмен и висок коефициент на функционалност. При проектирането на подобен род системи водещ компонент е неръждаемата стомана, която се внедрява във всеки детайл на уреда – рефлектори, температурна тръба, турболатори. Закупувайки инфрачервен уред с индустриална цел, всеки потенциален клиент си гарантира минимум 50 % пестене на енергия, спестяване от разходи по допълнителна поддръжка, аксесоари и консумативи, които са задължителни при конвенционалния тип отоплителни уреди.

Когато се спирате на газова инфрачервена система, от основно значение е да проверите сертификационните документи, издадени ви от съответната компания. Всяка себеуважаваща се фирма трябва да ви представи задължителна сертификация, съгласно европейските правила за производство и експлоатация на газови уреди.

В общи линии можем да кажем, че можете смело да се доверите на инфрачервените системи за отопление, които се явяват бъдещето на отоплението в световен мащаб. Не съществуват други отоплителни уреди, които да предоставят т.нар. „двойно затопляне” – първо, от инфрачервения радиатор или панел и второ, от вече нагретите под или стени. Статистически доказано е, че изборът на системи с лъчиста енергия намалява сметките ви за електроенергия годишно поне наполовина, дори да сте използвали газови отоплителни тела.

UV lychi

Освен споменатите дотук ползи, огромно предимство на инфраред системите е и положителният им ефект от здравословна  гледна точка. Лъчистата енергия отдавна е намерила широкото си приложение в медицината по света.

Facebook Comments

Related Post